HUR KOHUDSMATTOR TILLVERKAS: FRÅN BÖRJAN TILL SLUT

Många känner inte till det förfarande som används för att ta fram mattor av kohud. Därför vill vi ge våra tittare en detaljerad steg-för-steg-guide som visar upp de magnifika processer som krävs för att utveckla en kohud. För att få en omfattande förståelse för detta rekommenderar vi att du bekantar dig med vår förklaring från början till slut nedan: 

  • Urval - Det första steget i utvecklingen av en matta av kohud är att välja ut kor. För närvarande finns det mer än 250 nötkreatursraser med olika hudattribut. Dessutom kan mattmakare även fastställa hur välmående boskapen är. Här kan de börja visualisera hur "premium" deras skinn kommer att vara, färgerna osv. När valet av skinn har bekräftats skär slakteriet skinnet under sina processer och levererar råskinnet till tillverkaren.
  • Fleshing - När tillverkaren av kohudsmattor tar emot skinnet är det täckt av oönskade hinnor (t.ex. hud och fett) som av hygieniska skäl inte behövs på mattan. Därför kommer den att bearbetas genom ett fleshingsförfarande. De flesta garvare avlägsnar då alla hinnor med hjälp av ett fleshingverktyg. När de har genomfört dessa processer och är nöjda med resultatet går det vidare till garvningsavdelningen.
  • Garvning - Nu genomgår de garvningsprocessen. Den måste behandlas med avfettning, avsaltningskemikalier och vatten för att bevara en kohud. Den ändrar helt och hållet hudens proteinstruktur och gör den mindre benägen att sönderdelas. Under denna process avlägsnas fler bakterier, vilket gör kohudsmattan säkrare för miljön. 
  • Sträckning - Efter garvningen torkas och sträckas kohuden under några dagar. Här gör tillverkarna kohud större, vilket innebär att de kan tillverka fler mattor. Dessutom kan de utvärdera kvaliteten innan den utvecklas till en slutprodukt. Beroende på skinnets kvalitet kan de tillsätta oljor för att förbättra skinnets ljushet och mjukhet. 
  • Trimning - Denna process är självförklarande. Alla kohudar är inte likadana. På grund av denna unika karaktär måste de trimmas ner till storlekar som är mycket efterfrågade på marknaden, t.ex. 3'x5′, 5'x8', 8'x10′, 9'x12′ och 12'x15′. När trimningsprocessen äger rum kan de också ha "specialbeställningar" eller "engångsbeställningar" för vilka de måste trimma specifika mått. 
  • Slutprodukten - För att produkten ska släppas ut på marknaden ska den genomgå en makeup- och detaljeringsprocess. Som nämnts är det inte alla kohudar som utvecklas på samma sätt. På grund av detta är det vanligt att man åtgärdar naturliga defekter. 

Efter att ha läst ovanstående bör du bättre förstå de processer som används för att utveckla råvaran kohud till en matta. Det viktigaste steget är att göra den lämplig för en mänsklig miljö. Detta innebär att alla naturliga bakterier måste avlägsnas, annars kommer mattan att snabbt sönderfalla, eller ännu värre, orsaka skadliga effekter för de människor som omger mattan kontinuerligt. 

Industrin för kohudsmattor är utan tvekan unik i sina metoder. Så, nu när du förstår hur man gör koskinnsmattor, kommer du att överväga investeringen?